Our First Baby:

Lilypie First Birthday tickers

My birthday:

My hubby birthday:

How long we have been married:

Monday, December 27, 2010

Surat untuk sue..

Sue sebenarnya sakit dik..dapatkanlah khidmat kaunseling sebelum terlambat..kkt takut benda yang sue takutkan terjadi..kkt bukan menyokong jauh sekali nak mendoakan..tapi kalau ikutkan perangai sue..lelaki mana yang tahan..asal gaduh sikit mintak 'CERAI'..kesabaran angah ada tahapnya..

Sue pun belajar agama dan khatam al-quran kan..mesti lebih tahu bahawa'setiap ujian yang diturunkan adalah untuk menguji hambanya..jangan sesekali menyalahkan orang sekeliling..muhasabah diri sendiri..itu antara u and your hubby..nothing to do with us..

Kkt dah malas nak layan sue..karenah sue..mungkin doa kkt mohon ALLAH TAALA untuk satukan kita tidak dimakbulkan kerana ianya lebih BAIK UNTUK SEMUA..

*Aku draft je surat nie..tak send pun..malas sebenarnya..sebab walau apa pun yang aku cakap bukan dia nak dengar pun malah sebaliknya pula..so..lebih baik aku diamkan diri..

I'm Shock

Arini aku dapat email dari biras aku..mula tu aku suka bila tengok sendernya..tapi bila tgk kat headingnya tanda soal aku mula rasa tak sedap hati..sebab pagi nie aku ada comment kat pic FB husband dia merangkap adik ipar dia..tapi aku cuma tambah ayat 'THE BOOM' selepas adik ipar aku kata 'THE BEST'..aku bukak email tu tapi aku suruh opismate aku baca dulu..nak baca? nah..baca lah..

"terkejut...
semakin meluat tengok drama kkt.
kalau bole nak balik melaka, x nak langsung terserempak...hilang mood
memg terbantut, memg hati panas.
kkt memg pandai berdrama,dr dulu sampai sekrg...
last call dulu..kkt mention alg...suh call sue la apala...sume sue rasa tipu
TIPU..mmg kkt x boleh dipercayai....
penuh dgn hasad dengki...
sue pun x takut kalau msg nie alg baca...sbb memg alg baca pun
kalu kkt tipu pun sue mana tau
mcm biasa ayat sumpah...
sudah lah...
x boleh ke biar kami laki bini aman.
sue tau
kkt memg org pertama akan tepuk tangan kalu kami CERAi
mmg yg itu yg kkt nakkan...
mmg x seng tgk kami laki bini baik
kalau x, kenapa sanggup tikam sue.(dulu)
yg sue ..kkt nak cerite,yg sendiri simpan...yg sue biar org tau...yg sendiri sorok...
apa nie...
cukup2la
drama mengelak bila nak bayar, mengelak itu ini bila kuar ngan family...
dah lah...meluat dgn drama tu...
bagus juga sbb laki sue pun dgn sendiri dah perasan drama tue...
jgn nak tunjuk baik ...kalu rase akan susahkan org...
puas rasanya...

* Yang buat aku malas nak pikir dan layan benda nie (tp tension gak) sebab part last tu dia ckp..'Puas Rasanya..'..Nampak sangat budak nie tengah bermasalah..gaduh agi la tu..dia email aku semata-mata nak sakitkan hati aku..dan aku sakit ati ke? sakit ati jugak la memula tu..tapi lepas dapat advice dari mmbr2 opis..aku semakin okey skang..cuma aku tengah fikir nak cite ngan hubby aku ke tak benda nie..sebab dia macam cabar aku jek...

Thursday, December 23, 2010

Menarik tentang holiday kali nie..

Actually idea untuk holiday ke negeri pantai timur nie datang dari suamiku..sebabnya..lately (1 or 2years back) kami selalu pergi ke tempat2 nie secara berasingan..Maknanya aku pergi dengan bebudak opis..dia lak dengan trip sekolahnya..hehe..

Tapi 2008 kita holiday sama2 kat terengganu sama2 what..tapi takpe la..dah hajat dia tunaikanlah..leh jugak jenguk my mum walaupun tak sampai 12 jam singgah Kuala Krai..

Yang menariknya..dia bawak pergi SEMUA tempat yang dia pernah pergi masa trip sekolahnya..dan aku pulak dengan bangganya pula hanya dapat pergi dua tempat yang aku pernah pergi dengan bebudak opis..dan itupun secara tidak sengaja..

Contohnya macam Teluk Cempedak..padahal aku baru pergi tahun lepas dengan bebudak opis..siap stay sana agi..kat 'Hyatt Regency'..tapi bila lalu buat dek jek..macam tak pernah sampai..tapi bila hubby aku park kat depan kedai cenderamata (tempat aku beli souvenier tuk dia aritu) baru aku teringat..' Haa..inilah kedai yang tie belikan abang baju tahun lepas'hehehe..lepas tu bila pandang belakang..'haa..tulah tempat tie stay aritu'..NANGIS KEJAP HUBY AKU!!!..


Sama gak dengan ANA IKAN BAKAR PETAI.. masa singgah pasar malam kat Pantai Sepat..huby aku tanya kat sorang adik tu..kat sini mana tempat makan sedap2..dia suh pegi Tanjung Lumpur..masa tu tak pasan lagi..bila jalan nak ke tanjung lumpur tu nampak ANA IKAN BAKAR PETAI..aku cakap ngan huby aku..nie cawangan baru tempat pantai wat tahlil tahun lepas kot..pastu..bila da masuk kawasan dalam sikit baru nampak tempat nie ANA IKAN BAKAR PETAI..dan macam biasa la dialog aku..'haa..nielah tempat pantai wat tahlil tahun lepas..huhu..


low betul 'memory' aku..tapi ok la tu..atleast aku masih ingat nama2nya..cuma tak reti nak maping jek..

Monday, December 20, 2010

Lost Weight Mission

Today starting to lost weight again after holiday..2kg increase during my holiday is a big NO actually..because to lost back 2kg after that it's hard..People easy to speak out..but to do that i'm struggle you know..only my huby know what i mean..

So..firstly today..i'm bring all kinds of food (carbo and sweet)that i can't take to office..so that i can't see at home..even the plastic bag..huhu..

Secondly..start breakfast with boil egg and 'lontong without nasi impit'..and for lunch..still waiting my hubby to pick me..

Cuti cuci baju..

Aku mula bercuti dari cuci baju tuk kami bermula dari hari kami sampai melaka jumaat lepas..cuti cuci je..jemur, angkat dan lipat masih aku..cuma suami aku tolong angkatkan air je..aku takleh angkat berat..baru lepas berurut di Kuantan aritu..

Tapi leceh la..aku lebih suka kalu sume aku buat..nanti kang suami aku lambat sikit angkat air aku da merungut..dia tu bukannya nak tunggu air dlm baldi penuh..aku yang kena tunggu..da penuh kena panggil dia..kalu dia tengah tengok tv kena tunggu sampai kuar iklan baru dia nak bergerak..adoii..

Nanti la aku nak cari alternatif lain..tuk senangkan aku..

Sambung tugas..

Sekarang nie aku dah mula kerja semula..malam tadi aku dah setkan jam pukul 6.00pagi tuk bangun..lauk pun da siap2 kuarkan dari tmpt beku..igt nak masak..tapi camana ntah boleh terlangsung sampai kul 7.00pagi..sib baik aku dengar huby aku tgh kayuh beskal senam dia..kalu tak mau aku amik el arini..mcm yang aku hajatkan malam tadi..

Malas betul aku nak datang kerja arini..malas nak jumpa boss sebenarnya..aku takde beli pape tuk dia..tuk member2 lain ada la sikit2..mesti dia tanya..

Tup2 datang opis member cakap boss ke indon..adoi..kalu tau kul 7.00pagi aku da terpacak sini..walau waktu tu aku baru bangun..hehe..

Kerja banyak nieh..tapi aku tak tau nak mula dari mana..kena settlekan dlm minggu nie jugak..sebab minggu depan de kursus pulak..

'mood kerja datanglah'..ku seru..

Monday, December 13, 2010

Celina Suria Dewi binti Ahmad Zadri

Sempat aku jumpa kawan lama aku nie..orangnya sepelik namanya..anak kacukan melayu dan mamak nie memang lawa orangnya..persis model..tapi sedikit tak bernasib baik dalam kehidupan..apa2 pun aku sayang sama ko beb..

Sikit pun ko tak berubah..masih gila2 walau da de 2 orang anak..tentiu beb temankan aku malam nie..walaupun sekejap tapi bermanafaat..nanti kita jumpa lagi ea..

Aku akan dan akan sentiasa ingatkan kau beb sebab banyak benda yang kau ajar aku..

Ko ajar aku masak rendang kilat..rendang yang bahan2nya main campak je tapi sedap..

Ko ajar aku shopping barang2 cantik tapi harganya murah..

Ko ajar aku jangan bagi muka dgn lelaki..(part yang diah tak suka pasal ko..hehe..)

dan banyak lagi benda yang ko ajar aku..dan aku akan sentiasa ingat selagi aku masih bernyawa..

Sunday, December 12, 2010

Spoil

Dua benda yang dah spoilkan percutian aku kali nieh..

Pertama..lupa bawak kamera!!!Gggrrrr..geramnya aku..macamana benda yang penting macam tu aku boleh tertinggal..kalau berus gigi ke..minyak rambut huby aku ke..aku boleh lagi terima..tapi kamera!!adoii..benda penting tuh..tapi takpe lah atleast aku masih ada camera phone..gambarnya boleh tahan..

Kedua plak..bill telefon aku cecah RM120.20 dalam masa kurang 10minit..sebabnya..memula tu aku masuk tenet pakai wifi otel..pastu ntah camana wifi tu slow agaknya..terus tenet masuk ikut line celcom aku..tak bagi hint plak tu..gila betul lah..malas aku nak bergaduh dgn celcom malam nie jugak aku bayar pakai maybank2u. Pas da bayar tak reti2 pulak tu nak sambungkan line aku..kena pulak telefon dorang suh aktifkan balik..sib baik dorang suh tunggu 5 mnt je untuk aktifkan balik..now dah leh pakai..

Kalau ikutkan memang leh spoilkan mood aku untuk bercuti..tapi aku berjaya menanganinya dengan bantuan cik suamiku..terima kasih sayang sudi bayarkan bil gila tu..malas nak fikir lagi..now setel ready..and hope no more bad things cameup..

Ya Allah Ya Tuhanku..lindungilah perjalanan pergi dan balik kami..jauhkanlah kami dari kesusahan dan kesulitan..AMIN..

Klang dulu dan sekarang

Klang tmasuk dlm list tempat yang wajib kami kunjungi sempena 'holiday' kali nie sebab banyak moment2 yang telah tercipta disini..dan antara yang masih segar dalam ingatan kami adalah..:

Pertama kali menjejakkan kaki dibumi klang pada tahun 1999..lokasinya 'Klang Parade'..momentnya..lepas da pusing satu mall dan masa nak balik..baru kami sedari helmet yang disangkut kat motor hilang..nak beli baru uit da habis dan aganya plak bukannya murah..so..terpaksalah kami harung highway klang-shah alam melalui tol sg rasah dengan kepala togei (tanpa helmet)..dan takde plak polis yang mmg menjadi port dorang masa tuh..mgkn sebab kuasa 'tawakal' kot..

Sekarang nieh kat depan klang parade tempat yang kami parking motor dulu da jadi shoplot..cepat btul dorang naikkan bangunan..rasanya baru 2 taun kami tinggalkan tempat nieh..

Dan yang bestnya..klang masih 'idup' seperti dulu dikala jam bakal menjangkau ke pukul 10mlm dlm beberapa minit lagi..

To be continued..mau pusing klang skali lagi sblm balik otel..

Wednesday, December 8, 2010

Atkins Diet Free Instructions

How It Works
The plan is to reduce your carbohydrate intake to less than 40 grams per day so your body enters a state called ketosis. Ketosis is the state in which your body burns fat as fuel and causes you to lose weight. Essentially, your body burns fat for energy instead of carbohydrates and Dr. Atkins believes this state of being also curbs cravings for carbohydrates. Ultimately, this results in weight loss and feelings of satisfaction.


Phases and What You Can Eat
When reading through the Atkins Diet free instructions take time to understand the four phases; induction, on-going weight loss, pre-maintenance and maintenance.
The induction phase is the first phase and only lasts for the 14 days that start the diet. Dr. Atkins says that dieters can lose up to 15 lbs in this phase alone by cutting their carbohydrate intake to the required maximum of 20 grams per day. During this stage you should also limit the kinds of carbohydrates you eat to mainly low carbohydrate vegetables like:
Broccoli
Tomatoes
Lettuce
Additionally, you are limited to consuming no more than three cups of these types of vegetables per day.
You must also avoid the following:
Yogurt
Fruit
Starchy vegetables, like potatoes
Caffeine
Alcohol
The next phase, on-going weight loss, is less restrictive than the induction phase. In this phase you can increase your total carbohydrate intake by 5 grams to total 25 grams of carbohydrates per day. However, you must still avoid the foods you avoided during the induction phase.
This phase should continue as long as you keep losing weight. Eventually you will hit a weight loss plateau and once you do you should move on to the next phases.
The pre-maintenance and maintenance phases require you to slowly add carbohydrates back into your diet until your total carbohydrate intake is increased to about 40 grams per day. These phases require you to sort of test out different carbohydrates. If you find that a particular food causes you to gain weight you must then avoid that food.
You can expect to still lose a small amount of weight in the pre-maintenance phase, although it will be slow going. Again, you continue you this phase until your weight loss plateaus.
You do not lose any weight in the final maintenance phase as this phase lasts an indefinite amount of time and serves to only help you maintain your weight. By the time you've reached this phase you'll have added all the carbohydrates you plan on eating.
Throughout the entire process you are expected to avoid unhealthy carbohydrates such as:
Excessive amounts of white bread
Excessive amounts sugary carbohydrates
Carbohydrate-rich fried foods

Overall, the Atkins Diet has many supporters and a lot of purported benefits. In addition to increasing overall health and well being, dieters seem particularly fond of Dr. Atkins' plan because it helps them shed pounds quickly and curbs the cravings that caused them to gain weight in the first place.

Thursday, December 2, 2010

Alhamdulillah

Alhamdulillah dengan rezeki berganda untuk kami di penghujung 2010 nie..

Rumah vs kereta..

Dua2 benda yang kami amat perlukan buat masa nie..

Walaupun sudah ada dua kereta sebelum ini tetapi terpaksa jadikannya satu atas2 sebab2 yang tersangatlah banyak..dan..

Walaupun sudah ada sebuah rumah di klang..tetapi kena ada satu lagi rumah untuk kegunaan kami disini..sampai bila mahu menyewa..dan insyaallah inilah rumah kami sehingga ke penghujung usia nanti..hanya ini yang termampu setelah mengambil kira semua sekali..hopefully pilihan kami tepat!!..

Saturday, November 27, 2010

No. 7980

Kaitan dengan kami:

No telefon kami 013-3817980 (aku) & 013-3807980 (hubby)..

Birthday hubby aku 7/9/1980..

Pastu banyak password aku menggunakan no nie..

* Apa ada pada nombor? bukan pape pong..saje suka suki..

Welcome MBY 7980

Hehe..semalam jugak da dapat no keta baru MBY 7980..tapi keta belum dapat.. minggu depan kot..harap2 agi cepat la..malas nak bayar dua2 keta tu agi..hope bulan lepas adalah yang terakhir aku bayar..


Sib baik sempat tukar colour.. aritu kami pilih warna orange sebab kat brosure colour dia cantik..pastu masa kami kat tesco tengok grand livina wane orange tak cantik giler.. terus tipon salesman tu mintak tukar colour..sib baik masa tu leh agi..

Bye-bye BHC..

Semalam da hantar BHC ke Nissan Showroom.. untuk test PUSPAKOM kata sales guys tu.. pastu ingatkan arini dia hantar balik..rupa2 nya dia amik terus..tak kisah sebenarnya..sebab agi cepat dia amik lagi kurang beban aku..tapi bateri keta tu..kedai bateri punyer..sebab kedai tu bagi pinjam kat aku sementara tunggu bateri keta aku tengah charge..camana tu..hubby aku kata biarkan je lah..lagipun mesti kedai keta tu agi suka sebab bateri kami tu baru dua minggu pakai..

Masa kat kedai tu aku masih horeyy mungkin sebab nak dapat keta baru..tapi bila sampai rumah datang la feeling yang mcm2.. pastu aku layan novel..terus leh lupa sampai skang..

* belum bagi tau ma.. TAKUT!!

Friday, November 26, 2010

Nape tukar keta..

Sebab2 nape kami nak pakai keta baru..

1) Sebab keta BHC da damage teruk..selalu rosak..banyak menghabiskan duit kami..
2) Lepas tu kalau tolak keta BHC jek tak cukup..kena tolak dua2..kiranya BHU cover untuk BHC la..
3) Tahun depan sekolah dia da dekat..tapi kalu naik keta jauh jugak sebab banyak traffic light..so..dia kena la naik motor..cepat pergi dan cepat balik..leh cilok2..
4) Hehe..aku plak..leh la bawak keta cam biasa..tiada pertukaran..
5) Save budget tuk minyak keta..
6) So..duit tu leh cover untuk bayar rumah baru kami..
7) Keta baru nie..tempat simpan barangnya luas..sesuai tuk kami yang selalu berjalan2 nieh..

* Tapi yang pasti aku pasti merindui keselesaan MYVI..MYVI best..cam MERCEDEZ kata ma aku..macam pernah naik mercedez jek ma aku nie..tapi maksudnya best giler la naik MYVI..cuma satu jek kekurangannya..bonet nya terlalu kecik..

Aku pun belum cakap lagi dengan ma pasal nak jual BHC nie..harap dia tak marah aku jual keta zaman bujang aku nie..sebab downpayment keta nie dia yang bayar..kalau dia marah pun nanti..aku nak suh dia marah kakak aku yang pakai keta nie sampai jahanam macam tu..banyak menyusahkan aku..

Thursday, November 25, 2010

Cuti sekolah yang tak cuti

Cuti sekolah kali nie..kami tak kemana-mana..BUSY!!

Suami dapat surat kenaikkan pangkat..kena pindah ke sekolah baru..SK KUBU..banyak yang dia kena belajar..kalau diikutkan tak payah dia bersusah payah kesekolah tu dimasa cuti sekolah nie..tapi dia nie jenis yang suka buat kerja awal2..being prepared for good sake katanya..lagipun teacher yang nak retired tu nak hand over sume benda sebelum dia tinggalkan sekolah tu..

Suami dapat part time job dengan adik dia..kerja yang tak ada gaji..tapi kalau dapat tender tu..akan dapat 1.5% daripada nilai projek (3 Milion)..kalau dapat leh topup deposit rumah baru kami (yang masih tunggu approval dari bank)..kalau tak dapat..dapat la RM500.00 untuk kerja2 typing tu..

Tapi dia janji dengan aku dia busy sehingga 24 Dec sahaja..lepas tu ada seminggu dia dengan aku..mana nak pergi dalam seminggu tu? tak nak rancang2 dah..nanti tak jadi..dah tiba masa nanti jalan daa..

Bersyukur PadaMU..

Syukur kepadaMu diatas ketentuan yang telah tersurat dan tersirat untukku..HambaMu ini kadangkala mencari-cari kenapa?? mengapa?? apabila sesuatu perkara yang tidak diingini berlaku..kadangkala juga menyalahkan sekeliling apabila dihujani ujian tertentu..sedangkan itu adalah sebenarnya yang terbaik untukku..

Jadikanlah aku hambamu yang sentiasa bersyukur dengan setiap apa yang berlaku..Kuatkanlah imanku untuk menempuh setiap ujianmu..Tunjukkanlah aku jalan yang benar dan yang diredhai olehMU..Ingatkanlah aku tatkala aku melupaiMU..

Friday, November 19, 2010

6th Anniversary

Today is our 6th anniversary..

Present untuk aku dari suami..


Present dari aku untuk suami..



*Dua2 merupakan hadiah impian kami..dua2 kami belum dapat..dua2 kami belum tahu bila akan dapat..Just hope and pray our dream come true..

Thursday, November 4, 2010

Good bye blueberry..Welcome Nokia X3

Most welcome nokia x3-02


Good bye blueberry..


Hehe..ayat nie cik suami ungkapkan bila dia balik dari bintang isnin lepas..dia tahu aku masihkan sayangkan blueberry tu..tapi kalau ianya asyik menyusahkan aku dan dia..baik say good bye aje..

Dia yang pilih dan bayar handphone tu pakai duit bonus RM500 baru2 nie..siap tak cakap lagi bape aganya..sebab dia tau aku tak suka pakai handphone mahal2..tapi lepas aku congak sdri..rasanya handphone baru aku tu aganya sekitar 660 keatas..

Fuyoo..tak pernah aku pakai handphone semahal nie..membazir duit je..baik beli barang kemas..sib baik pakai duit terpijak..so takde la rasa sangat pengeluarannya..

Aku janji:
* Akan jaga baik2 handphone nie atleast tuk 2 tahun pertama..
* Akan bawa kemana-mana saje waima ke toilet sekalipun..sebab cik suami kata dia tak nak dengar alasan tak dengar bunyi phone bila dia tipon tak berangkat..
* Nanti bila pat bonus..aku nak belikan dia handphone yang sama..sebabnya..

Semenjak kami couple sampai la da kawin..handphone kami mesti sama dari segi model, warna dan sebagainya..so bila handphone dia kena kebas tahun 2008..dia beli handphone model yang lain..sebab model tu da tak keluar..dan terjadilah perkara sekarang ni..handphone kami da sama..So tekad aku nak samakan balik...

Friday, October 29, 2010

Kecik ati..

Kami kecik ati dengan mak..da selalu mak buat kami macam nie..janji nak pergi alih2 bila kami dah siap xjadi pulak..kot iya pun tak jadi..telefon la kami..boleh kami rancang aktiviti lain..ingat kami takde kerja lain ke..ingat kami tak penat ke..

Lepas nie kalau kami tak lawa lagi pergi mana2 jangan marah pulak..sebab kami dah penat..sesuka ati mak buat kami..walaupun kami tahu mak takde niat pun untuk mungkir janji..tapi kami tak boleh terima kenapa mak tak telepon kami untuk membatalkannya..kenapa mesti tunggu kami da sampai rumah mak baru nak inform..dan sampai kami yang telefon dulu baru nak cancelled..

Lepas tu bila kami diamkan diri dan tak datang rumah untuk sementara..mak marahkan kami sebab merajuk pada hal yang kecik..janganlah marahkan kami..kami diam untuk tenangkan diri..sebab kami pun tahu nie sume benda kecik dan tak syok kalu berpanjangan..biar kami sendiri yang cari mak..sebab mak mak kami..walau macamana marah pun mak tetap mak kami..mak tetap kami cari bila kami da ready..

Taktik baru..

Hehe..dalam perjuangan aku untuk mendapatkan berat ideal nie, aku temui satu cara baru yang berkesan untuk turunkan berat..caranya adalah dengan minum air panas (panasnya sehingga kita terpaksa menghirup perlahan-lahan)..

Sebenarnya aku temuinya secara tidak sengaja..sebab niat untuk minum air panas nie untuk kempiskan perut..selepas 3 ari aku minum begini..berat aku Alhamdulillah kurang..walaupun aku makan dengan kuantiti yang agak banyak tapi masih mengurangkan pengambilan karbohidrat la..

Thursday, October 28, 2010

Simple Exercise dari Susu Sejat

Tips exercise SUSU SEJAT : tak perlu lama2 pun, cukup 30 minit sehari.. itu pun akan bawa impak yg besar terhadap lifestyle u.. try buat after pulang dari kerja.. :)

‎1 - stretching
2 - warmup 5-10 minit dgn berlari2 anak keliling rumah
3 - push up 10x, 2 set
4 - jumping jack (tepok bintang) 50 kali
5 - sit up 10x, 2 set
6 - jumping jack 50 kali
7 - squat 10x, 2 set (cuba google tgk mcm mana org buat, tp tak perlu guna dumbell pun, cukup dgn berat badan u utk tampung berat)
8 - jumping jack 50 kali

*cuba amalkan siri senaman ni ikut turutan. pastikan hanya ada 1 minit sahaja rehat di antara setiap senaman tu

Monday, October 25, 2010

Yakin boleh..

Semalam majlis pertunangan wahida..2 3 ari sebelum semalam kepala aku pening bila memikirkan mesti ramai yang akan perasan aku tak baik ngan dia..Aku malu sebenarnya..biras sama biras tak bertegur sapa..aku tak biasa..Adik badik aku pun kalu ada yang tak kena gaduh kejap jer..pastu baik semula..Dengan dia nie aku tak tahu la..dia betul2 dalam kategori 'sakit mental sihat walafiat'..

Bila aku bagitau suami aku..dia kata masa hari tu nanti aku jangan dok jauh2 nga dia..wat keje pun sama2..Aku ingatkan dia bergurau..semalam betul2 dia buat..terima kasih cik suami..selesakan isterimu bila mana sahaja dia perlukan..

Sampai ada orang cakap kami belangkas tua..mak mertua aku lah tu..belangkas pun belangkas la mak..janji kami bahagia dengan cara kami..hehe..

Monday, October 11, 2010

10-10-10

apa ada 10.10.10
taniah pada yg mengabadikan kenangan terindah hari ini
tarikh keramat yg senang utk diingati semua
and aku dapat anak buah baru ..tapi bukan 10.10.10
lahir 6 hari lebih awal,..04.10.10, selamat datang ke dunia baru my niece yang belum diberi nama nie..

Wednesday, October 6, 2010

Oh! Berat Maintain 65kg...

baru jap timbang berat..
berat maintan 65kg...
tulaa kan,..ini berat masa mula2 capai berat ideal
tapi apa yg aku rasa berat badan jerr,..berat tang mana pulak..
berat dosa kerrr,...huhu
tulaa,..bila makan nasi, benda manis and makan macam2,..walaupun berat statik,tapi badan rasa semacam jerr berat,...tak macam dulu2 ringan and cergas,..takder pun sengal2,..sekarang aku selalu rasa sengal2,,kat tulang belikat nii,....
so konklusinya,.walaupun berat tak naik tapi tang INCI"S ader mengembang kan.
VICE Versa,...walau berat tak turun,,..tapi tang incis,..mengecil,..
so yg mana satu pilihan kita. tepuk dada tanya selera.
[KITALAH APA YANG KITA MAKAN]

Rossa-Hati Yang Kau Sakiti

Fakta menarik tentang lagu nie ialah berjaya membuka pintu hati suamiku untuk mendengar lagu2 melayu..Pertama kali dia mendengarnya semasa menemani aku diopis tempohari dia terus bertanya kat aku siapa penyanyi lagu nie..

Aku rasa dia berminat dengan lagu nie bukan sebab liriknya..tapi sebab rentak lagu yang shahdu dan puitis..

jangan pernah katakan bahwa
cintamu hanya untukku
karna kini kau telah membaginya

maafkan bila memang kini
harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai

tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya

ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

ku menangis
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

Monday, October 4, 2010

My First Luggage @ Sulking Luggage



This is my first luggage..I'm also call sulking luggage because we buy that after i'm sulking with my hubby due to he sulking to long just because i'm not wake up him to go swimming.

To cheer up me he buy this luggage. Thank god at last i have it after a year make wish to my hubby.

He don't want to buy because we allready have a big bag include back bag for jungle tracking. But not luggage with tyre..hehe..

Nasi Lemak For My Hubby Student







Last saturday i make nasi lemak for my hubby student..complete with fried chicken..Next year my open house for my officemate i want make nasi lemak also because it won't take long to cook.

Tuesday, September 28, 2010

Blueberry masuk workshop lagi

kali ni da masuk 2 kali hp aku kena hantar repair..aritu sebab keypad dan takleh charge, kali nie pulak speaker rosak..Pastu aku tanya tuan kedai tu kalu tread in berapa dia amik..apek tu kata RM230..skang tgh pujuk hubby aku nak tukar hp baru..hehe..

Monday, September 20, 2010

IMPORTENT TO ME-POINTS ON HOW TO IMPROVE MY LIFE

PERSONALITY:

1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.

2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment

3. Don't over do; keep your limits

4. Don't take yourself so seriously; no one else does

5. Don't waste your precious energy on gossip

6. Dream more while you are awake

7. Envy is a waste of time. You already have all you need..

8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.

9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.

10. Make peace with your past so it won't spoil the present

11. No one is in charge of your happiness except you

12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

13. Smile and laugh more

14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.



COMMUNITY:

15. Call your family often

16. Each day give something good to others

17. Forgive everyone for everything

18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6

19. Try to make at least three people smile each day

20. What other people think of you is none of your business

21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.



LIFE:

22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.

23. GOD heals everything

24. Do the right things

25. However good or bad a situation is, it will change

26. No matter how you feel, get up, dress up and show up

27. The best is yet to come

28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful

29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it

30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

Oh! Tembam..

ermm, dah kurus
and gemuk balik
tapi muka tetap tembomm kan
adelaah kurus sikit pipi tuu..
tapi tetap tembam...
and after raya berat naik 3kg,..tang pipi laa yg naik dulu
and perut sekali jadi BUNNNC...huhu
mmg obvious laaa,...

yup bulan posa arini tu,..berat paling rendah 63.7kg
boleh tak capai lepas reinduction, lepas nii ...target 60kg,..kwang3
biskut raya,..open house raya,..mood raya belum abiss lagi niii....
DUGAAANNNN,...CUBAAN,..
BETULLAH KAN,..DIET NI SIMPLE JER,..KITA LAAH APA YG KITA MAKAN
KALAU NAK BADAN BESAR MACAM TEMPAYAN,..MAKAN LAH BANYAK2 SATU TEMPAYAN KAN,..SAPA YG MAU.....GEMUK MCM TEMPAYAN,...SILA ANGKAT TANGAN ;D

Wednesday, September 15, 2010

Paranoid

*Untuk pengetahuan aku..supaya aku boleh menolong dia..

1.(psikologi) gangguan mental yang merujuk pada seseorang yang percaya bahawa orang lain sentiasa mengancamnya atau dirinya berkedudukan penting (walaupun pada hakikatnya tidak)
2.kecenderungan untuk mengesyaki dan tidak mempercayai orang lain dengan berlebih-lebihan.

Terdapat banyak jenis gangguan kepribadian yang dapat menyerang mental seseorang, salah satunya adalah gangguan kepribadian paranoid, yang mana berbentuk kesalahan dalam mengartikan perilaku orang lain sebagai suatu hal yang bertujuan menyerang atau merendahkan dirinya. Gangguan biasa muncul pada masa dewasa awal yang mana merupakan manifestasi dari rasa tidak percaya dan kecurigaan yang tidak tepat terhadap orang lain sehingga menghasilkan kesalahpahaman atas tindakan orang lain sebagai sesuatu yang akan merugikan dirinya.

Para penderita gangguan kepribadian paranoid cenderung tidak memiliki kemampuan untuk menyatakan perasaan negatif yang mereka miliki terhadap orang lain, selain itu mereka pada umumnya juga tidak kehilangan hubungan dengan dunia nyata, dengan kata lain berada dalam kesadaran saat mengalami kecurigaan yang mereka alami walau secara berlebihan. Penderita akan merasa sangat tidak nyaman untuk berada bersama orang lain, walaupun di dalam lingkungan tersebut merupakan lingkungan yang hangat dan ramah. Dimana dan bersama siapa saja mereka akan memiliki perasaan ketakutan akan dikhianati dan dimanfaatkan oleh orang lain.

Gejala

Beberapa gejala yang ditunjukan dalam gangguan kepribadian paranoid antara lain adalah:

1. Kecurigaan yang sangat berlebihan.

2. Meyakini akan adanya motif-motif tersembunyi dari orang lain.

3. Merasa akan dimanfaatkan atau dikhianati oleh orang lain.

4. Ketidakmampuan dalam melakukan kerjasama dengan orang lain.

5. Isolasi sosial.

6. Gambaran yang buruk mengenai diri sendiri.

7. Sikap tidak terpengaruh.

8. Rasa permusuhan.

9. Secara terus menerus menanggung dendam yaitu dengan tidak memaafkan kerugian, cedera atau kelalaian.

10. Merasakan serangan terhadap karakter atau reputasinya yang tidak tampak bagi orang lain dan dengan cepat bereaksi secara marah dan balas menyerang.

11. Enggan untuk menceritakan rahasia orang lain karena rasa takut yang tidak perlu bahwa informasi akan digunakan secara jahat untuk melawan dirinya.

12. Kurang memiliki rasa humor.

Mereka yang memiliki gangguan ini menunjukan kebutuhan yang tinggi terhadap mencukupi dirinya, terkesan kaku dan bahkan memberikan tuduhan kepada orang lain. Dikarenakan perilaku menghindar mereka terhadap kedekatan dengan orang lain menjadikan mereka terlihat sangat penuh perhitungan dalam bertindak dan juga berkesan dingin. Dari hasil penelitian ditemukan bahwa kebanyakan gangguan ini ditemukan pada pria dibandingkan pada perempuan.

Penyebab

Secara spesifik penyebab dari munculnya gangguan ini masih belum diketahui, namun seringkali dalam suatu kasus muncul pada individu yang memiliki anggota keluarga dengan gangguan skizofrenia, dengan kata lain faktor genetik masih mempengaruhi. Gangguan kepribadian paranoid juga dapat disebabkan oleh pengalaman masa kecil yang buruk ditambah dengan keadaan lingkungan yang dirasa mengancam. Pola asuh dari orang tua yang cenderung tidak menumbuhkan rasa percaya antara anak dengan orang lain juga dapat menjadi penyebab dari berkembangnya gangguan ini.

Penanggulangan

Perawatan untuk gangguan kepribadian paranoid akan sangat efektif untuk mengendalikan paranoia (perasaan curiga berlebih) penderita, namun hal itu akan selalu menjadi sulit dikarenakan penderita akan selalu memiliki kecurigaan kepada dokter atau terapis yang merawatnya. Jika dibiarkan saja maka keadaan penderita akan menjadi lebih kronis. Perawatan yang dilakukan, meliputi sistem perawatan utama dan juga perawatan yang berada di luar perawatan utama (suplement), seperti program untuk mengembangkan diri, dukungan dari keluarga, ceramah, perawatan di rumah, membangun sikap jujur kepad diri sendiri, kesemuanya akan menyempurnakan dan membantu proses penyembuhan penderita. Sehingga diharapkan konsekuensi sosial terburuk yang biasa terjadi dari gangguan ini, seperti perpecahan keluarga, kehilangan pekerjaan dan juga tempat tinggal dapat dihindari untuk dialami oleh si penderita.

Medikasi atau pengobatan untuk gangguan kepribadian paranoid secara umum tidaklah mendukung, kecenderungan yang timbul biasanya adalah meningkatnya rasa curiga dari pasien yang pada akhirnya melakukan penarikan diri dari terapi yang telah dijalani. Para ahli menunjuk pada bentuk perawatan yang lebih berfokus kepada kondisi spesifik dari gangguan tersebut seperti kecemasan dan juga delusi, dimana perasaan tersebut yang menjadi masalah utama perusak fungsi normal mental penderita. namun untuk penanggulangan secara cepat terhadap penderita yang membutuhkan penanganan gawat darurat maka penggunaan obat sangatlah membantu, seperti ketika penderita mulai kehilangan kendali dirinya seperti mengamuk dan menyerang ornag lain.

Psikoterapi merupakan perawatan yang paling menjanjikan bagi para penderita gangguan kepribadian paranoid. Orang-orang yang menderita penyakit ini memiliki masalah mendasar yang membutuhkan terapi intensif. Hubungan yang baik antara terapis dengan klien kunci kesembuhan klien. Walau masih sangat sulit untuk membangun suatu hubungan yang baik dikarenakan suatu keragu-raguan yang timbul serta kecurigaan dari diri klien terhadap terapis.

Walau penderita gangguan kepribadian paranoid biasanya memiliki inisiatif sendiri untuk melakukan perawatan, namun sering kali juga mereka sendiri juga lah yang menghentikan proses penyembuhan secara prematur ditengah jalan. Demikian juga dengan pembangunan rasa saling percaya yang dilakukan oleh sang terapis terhadap klien, dimana membutuhkan perhatian yang lebih, namun kemungkinan akan tetap rumit untuk dapat mengarahkan klien walaupun tahap membangun rasa kepercayaan telah terselesaikan.

Kemungkinan jangka panjang untuk penderita gangguan kepribadian paranoid bersifat kurang baik, kebanyakan yang terjadi terhadap penderita dikemudian hari adalah menetapnya sifat yang sudah ada sepanjang hidup mereka, namun dengan penanganan yang efektif serta bersifat konsisten maka kesembuhan bagi penderita jelas masih terbuka.

Metode pengembangan diri secara berkelompok dapat dilakukan kepada penderita walau memiliki kesulitan saat pelaksanaannya. Kecurigaan tingkat tinggi dan rasa tidak percaya pada penderita akan membuat kehadiran kelompok pendukung menjadi tidak berguna atau bahkan lebih parahnya dapat bersifat merusak bagi diri penderita.

Mental disorders could become a worldwide problem by 2020.

LAST Saturday was World Mental Health Day. The World Health Organisation views mental health as a serious global issue. More than 450 million people have a mental health condition and live with it every day.

Dr Andrew Mohanraj, a psychiatrist, talks about one of the most misunderstood and most feared disabling conditions and diseases.

PB was a straight As student. Then at the age of 20, everything suddenly changed. His performance took a serious dip and he often wandered around town aimlessly. At home he locked himself in his room to avoid his family. He stopped drinking water at home because he feared it was contaminated. He began hearing strange voices and became a chain smoker.

His family suspected he was mixing with bad company and thought he was on drugs.

But it wasn’t until he was referred to a psychiatrist that he was diagnosed with schizophrenia. After medication which he still takes daily, the “voices” ceased and he successfully finished his studies and works in an IT company today.

SD, a mother with two children, was a successful bank officer until her life came crashing down when her husband left her for another woman. She couldn’t concentrate on her work, began to lose weight and had to send her children away to be looked after by her parents. She felt guilty and blamed herself for her marriage breakup and became suicidal.

A friend helped her see a psychiatrist who started her on anti-depressants. Now six months later, SD is much better and has reunited with her children.

“World Mental Health Day offers an excellent opportunity for us to think about people with mental illness,” says Dr Andrew who works as Director of Aceh Psychosocial Rehabilitation Programme which he helped set up after the 2004 tsunami.

The technical adviser on mental health for the Department of Health, Province of Aceh, Indonesia, who is currently planning a similar programme in West Sumatra after the recent earthquakes there, pointed out that mental disorders occur in all cultures and at all stages of life, and are often linked to marginalisation and social disadvantage.

“The burden caused by mental disorders is often underestimated,” he adds. “At present, out of the 10 leading causes of suffering worldwide, five are psychological conditions, including depression.

“By the year 2020, depression will become the second largest cause of suffering – next only to heart disease.”

According to Dr Andrew, depression and schizophrenia are only two mental disorders among an array of psychological conditions that warrant medical or psychological attention.

Depression often goes unnoticed because some cultures ignore it. “While sadness can be considered normal and transient, depression is caused by the interaction of biological and environmental causes and can manifest in psychological and physical symptoms, including suicidal thoughts and intentions,” Dr Andrew points out.

“Chemical changes in the brain can lead to depression without any external precipitating factor.”

Schizophrenia, often first seen in late teens or young adulthood, is a more prolonged brain disorder. The hearing of “voices” or the belief that one’s mind is being read or controlled by someone else is sometimes attributed to sorcery.

Dr Andrew also points out that violence is not a symptom of schizophrenia.

“Most people with schizophrenia are withdrawn and prefer to be left alone,” says Dr Andrew. “Drugs or alcohol abuse raises the risk of violence in people with schizophrenia, particularly if the illness is untreated, but then this is also true of people who have no mental illness but abuse drugs or alcohol.”

“With early detection, schizophrenia can be controlled and people suffering from this illness can lead productive lives.

“They need not be unnecessarily subjected to social isolation. Fortunately in Malaysia, our primary health centres and hospitals are well stocked with basic psychotropic drugs.

“However, we may need to be more forceful in taking a community-based approach where people with mental illness are treated within their local environment and hospitalised only when absolutely needed.

“One step towards this would be the establishment of outreach teams that make home visits. This provides an opportunity for the family members of those suffering from severe mental illness to participate in the therapeutic intervention and appreciate the fact that family support is crucial for recovery,” concludes Dr Andrew.

Biras baru

Aku bakal dapat biras baru tahun depan..Insyaallah adik ipar aku akan bertunang pada 24 Oktober 2010..Semoga dia berbahagia dengan pilihan hatinya..

Bercakap tentang biras, membuatkan aku sedih..sebab..aku tak baik dengan satu2 biras pompuan yang aku ada kat dunia nie..peliknya perangai dia..Masa hari ahad aritu kami tumpang keta dorang..aku cuba ajak dia bersembang walau dia memang taknak bersembang dengan aku..aku ingatkan ok da tu..lepas tu dorang ada bergaduh kejap tentang perkara yang aku sendiri tak tahu dan tak nak amik tahu..Dah tengok dorang macam tu kitaorang tukar la suh adik2 naik keta dorang kami naik van ayah..

Pastu semalam masa dia datang rumah aku..aku tengok dia menonong je masuk taknak salam dengan aku..nasib baik mak mertua aku ada dibelakang dia..aku saja je hulur tangan nak tengok samada dia sambut ke tak..dia sambut tapi muka tak pandang aku dan cepat2 lak tu tarik balik tangan..hehe..sonok main dengan orang macam nie..i follow your flow bebeh..sikit pun tak sakit hati tapi kesian je kat dia..macam orang sakit jiwa..kejap ok kejap tak ok..

Satu hari nanti aku nak cakap leelok dengan dia camni:

Aku: I think u shut go see sykiatrist..u are paranoid bebeh..you going bad day by day without u know..i just want to help u..

Monday, September 13, 2010

Jodoh berakhir..

Mohd Danish



Nie anak sepupuku..berkahwin pada 2002 dan dapat anak pada tahun 2010. Lebih kurang 8 tahun baru dapat anak..aku??? baru 6 tahun..kena tunggu 8 tahun kew baru dapat..Mohon padaMU percepatkan kami dapat zuriat..

Yang aku nak describe kat sini bukan pasal zuriat..tapi kesiannya pada baby nie..8 tahun ibu dan ayahnya mananti..lahir ke dunia tak sampai 2 minggu..ibu dan ayahnya dah berpisah..dan bercerai..

Maknanya dalam pantang sepupu aku ceraikan bini dia..kejamnya sepupu aku nie..Masa aku jumpa dorang masa raya pertama dorang masih lagi balik kampung bersama..Baby memang ada situ sebelum raya pun..dorang je balik malam raya..

Yang aku tak faham petang raya pertama dorang balik KB.. raya kedua sepupu aku datang dengan awek baru yang juga sepupu bekas isterinya..Dunia..dunia..macam2..

Sian kak zura..aku kenal dia..menantu paling baik pernah aku jumpa..sanggup korbankan apa sahaja untuk suami dan mertua..barang kemas, wang ringgit dan semuanya..Dan kalau datang rumah mertua tangan tak pernah kering..memasak dan sebagainya..

Semoga dia mendapat suami yang beribu-ribu lebih baik dari sepupuku..

Fakta: Sebab bercerai sebab isteri lebih dengar cakap keluarga..ini mengikut kata sepupuku..tapi aku tahu tentang kebenarannya!!!

Hijrah

Satu hari semasa berpuasa dikampung my mom bertanya soalan nie:

My Mum: Kt sayang along (panggilan tuk suamiku) dok?
Aku: Mestilah sayang..
My Mum: Kalau sayang..kt kena pakai stoking..sebab dosa suami akan tanggung kalau isteri tak tutup aurat..
Aku: Tengok la dulu..
My Mum: Nyawa manusia tak tahu sampai bila.. bebila masa TUHAN boleh ambik..cepat buat perubahan kalau sayangkan suami..lepas tu tukar sekali gelang kaki tuh..dosa besar pakai gelang kaki..
Aku: Ok..

Dan hari ni Isnin 4 Syawal bersamaan 13 September 2010 aku mula pakai stoking..Semoga aku terus dan terus menjadi Hamba yang menurut perintahmu YA ALLAH..

Stoking pertamaku..

Tuesday, August 31, 2010

Navy dan Soldier

Kedua-dua anak dak pete ini mengalami gejala yang sama sebelum mati. Cuma soldier menunjukkan tanda2 awal seperti mulut berbuih, muntah dan mata merah. Soldier sempat dibawa ke klinik haiwan swasta pada hari pagi sabtu (28/08/2010) tapi mati pada 12.30tengaharinya. Navy pula dibawa ke klinik haiwan kerajaan pada hari isnin (30/08/2010)tapi mati pada pukul 11.00malam.

Dah takde tempat kami bergurau senda. Keduanya manja dengan kami. Apa yang aku ralat.. sehari dua sebelum dorang ada gejala H1N1 tu, aku ada sembur ridsect kat dalam longkang tempat dorang bermain..ridsect tu untuk matikan ulat gongok yang bermaharajalela kat dalam longkang tuh..mungkin ke sebab tu dorang jadi camtu?..takde sape pun tahu akan hal nie..aku sorang je..aku takut nanti kena marah dengan hubby aku..penyebab kematian kucing2 dia..

Monday, August 30, 2010

Puasa ke 20



Berbuka puasa kat rumah mak mertua arini, mgkn yg terakhir berbuka puasa bersama wahida untuk tahun nie, sebab besok pagi wahida dah nak balik KL..tahun depan kita berbuka bersama lagi ea..

Arini juga celebrate birthday mira yang ke-16 dan Ulangtahun perkahwinan mak & ayah yang ke-31 tahun..tak berapa surprise sebab yang empunya badan ikut skali masa beli kek nieh, cuma tak kasi dia tengok apa yang tertulis kat atas kek tu..

Semoga Nurul Amirah mendapat kejayaan di dunia dan akhirat..dan juga semoga perkahwinan mak & ayah bahagia aman damai hingga ke hujung nyawa..

Bertuah betul diri ini mendapat kedua mertua yang terlalu baik sehinggakan kadang2 membuatkan menantu2 cari pasal dengan keduanya..maafkan aku jua jika ada terdetik dihati ini perkara yang tidak baik dikala keduanya memperkatakan sesuatu yang sesungguhnya baik dan betul tentangku..

Sunday, August 29, 2010

Puasa ke 17

Tanpa dirancang kami berbuka puasa dirumah kak long di Simpang Renggam, Johor arini..sebelum kerumahnya kami singgah di Bazar Ramadhan Simpang Renggam..Terpandangkan ayam golek, buatkan hati terus teringatkan anak2 buah yang seramai 4 orang tu..Dorang memang sukakan ayam..Ayam golek kat sini harganya sama je dengan yang kat melaka tapi saiz ayam berbeza iaitu lebih 2kg..Kira berbaloi la kuarkan RM16.00 untuk seekor..

Selepas beli juadah yang lain, dan hari pun masih awal lagi, kami ke Kawasan Perindustrian Ringgan Simpang Renggam untuk membeli kerepek dan kuih raya yang terdapat disini..Memang segala jenis kerepek dan kuih muih yang masih fresh ada dijual disini dan juga menjadi tempat wajib kami singgah setiap kali kami kesini..

Pelbagai biskut:



Ayam golek madu:

Tuesday, August 24, 2010

Puasa ke 13

Arini ingatkan tak nak masak, nak ajak hubby pegi pasar ramadhan, terasa nak makan lompat tikam dengan ayam percik. Tapi balik je dari opis tengok kat atas sinki dah ada ikan pari dan ikan patin. Maknanya kenalah masak..Nie menu untuk arini, meriah la pulak walau kami berdua je yang nak menyantapnya..

Air epal hijau dengan asam boi:


Kueh nie beli:



Ikan pari bakar:


Ikan patin masak asam pedas:


Air asam:


Udang bakar:


Buah betik, limau sungkist dan tamar:

Friday, August 20, 2010

Selsema

Aku stat selsema 5 Aug sampai leni tak ok..nape? Sebab aku tak makan ubat..nape tak makan ubat? Sebab aku tak g klinik..nape tak g klinik? Sebab aku punyer medical allowance dah tinggal sikit..huhu..

Boleh tahan buruk muka aku time demam..remaks:huduh sungguh!!


Home made chiken chop

Nampak cam sedap kan..tapi tak berapa sebenarnya..sos dia pedas sangat..next time kena alter sikit there and there..baru cam rasa kat kedai..pape pun habis la kami taram tuk sahur..


Kesan Dendam

~kesan dendam;
1.hati jadi sakit
2.minda jadi negatif
3.bdn mudah sakit
4.hubungan tergugat
5.ketandusan hidayah

Sume ciri2 ada kat biras aku..patutla ayat2 dia mcm takde perasaan hormat langsung..
Nak je aku letak kat wall FB, tp mesti dia igt aku nak bitau satu dunia pangai dia sama macam yang aku buat aritu..padahal aku sikit pun xde niat nak sindir dia..ianya datang dari dlm minda aku..

Sume orang kata jangan layan, jangan kawan dengan orang cam dia..aku nak buat tapi tak terbuat dan tak reti nak buat..sian nengok muka dia..hilang geram aku..ke dia ada guna2 aku?!..hehehe..kan aku dah melalut..

Suami aku dah sihat..

Alhamdulillah pagi nie suami aku dah boleh buang najis macam biasa..seminggu jugak dia sakit perut tak leh buang air besar..

Itupun selepas ke 2 buah klinik dan last skali spital melaka ari senin lepas..dan dengan ini juga abis lah sudah medical allowance aku tuk tahun nie..takpe lah asal dia sihat..

Ada satu malam tu, mungkin dah tak tahan sangat dan kejut aku, aku tak bangun2 dia merintih panggil nama mak dia camni: Makkk..sakit makkk...

Sayu nya rasa hati aku..terus aku bangkit dari katil cari dia kat luar..Bukan aku taknak bangun, tapi badan aku letih sangat..mata leh bukak tapi anggota badan xleh bergerak..

Mungkin sebab aku dah dua minggu lebih selsema semenjak dia ke Penang aritu..tambahan pulak kena berjaga malam skangg tuk jaga dia..

Apapun sume dah setel..Syukran..syukran..

Wednesday, August 11, 2010

Keta aku hilang..?!

Semalam kami ke Masjid Tun Khalil Yaakob untuk solat terawih malam pertama..Mula tu seronok plan macam2..tapi kesudahannya sedikit muram..terimalah hakikat kita hanya merancang kan..DIA yang menentukan..

Ceritanya bermula apabila kami berpakat untuk hanya mengerjakan solat terawih 8 rakaat shj, lepas itu balik dan buat solat witir kat rumah. Tapi masa hubby aku cakap tu aku ingat kalau masjid tu buat lebih dari 8 rakaat lah (20 rakaat). Tau2 je lepas 8 rakaat tu, Imam tu terus buat solat witir. Aku apalagi carry on je lah xyah sambung kat rumah..

Lum abis imam baca doa aku dah terpacak kat tempat letak keta, tapi aku tengok tempat kami letak keta tu dah kosong. Terkejut gila aku..tapi macam tak percaya pulak keta aku hilang..Puas mencari didalam yang memang sempit sebab masjid tengah renovate..pencarian aku sampai ke luar pagar tapi keta aku memang xde..

Masa aku berura-ura nak mintak pertolongan aku terlihat lambaian seseoarang iaitu suamiku dari luar pagar..tapi kenapa muka dia masam..tak tunggu aku pulak tu lepas lambai terus blah je menghala ke jalanraya..aku ekori dia dari jauh dan nampaklah keta aku dah siap parking kat tepi jalan..

Bila tengok je muka hubby aku masam tahulah aku, aku dah wat salah malam nie, sib baiklah aku lum mintak maaf sempena ramadhan nie..Salah aku ialah aku dah mungkir janji..kan kami dah janji untuk wat 8 rakaat pastu wat solat witir kat rumah..hehe..sorry la bang, saya terexcited lah, maklumlah malam pertama kan..

Suami aku marah bukan apa, kalau dia tahu aku terus solat witir dia pun sama leh carry on, tapi dia dah keluar tapi aku belum kuar2 lagi, nak masuk balik dah segan..itu yang dia marah tu..hehe..kelakau la permulaan ramadhan aku tahun nie..

Monday, August 9, 2010

Emosi terbalik..

Aku pernah terbaca berkenaan emosi terbalik ini daripada sebuah majalah tak silap aku 'mingguan wanita'..

Biasanya orang yang mempunyai karakter ini dipengaruhi oleh ibu bapa yang mendidiknya.Dan aku rasa biras aku nie mempunyai emosi terbalik nie..

Nanti aku search la, camana nak handle orang yang macam nie..

Beban ini kupikul sendiri..

Beban nie aku kena pikul sensorang sebab suamiku dan keluarga sebelah suami sudah tidak mengizinkan aku berhubung dengan dia lagi..Tapi aku kesian kan dia..sampai bila dia nak menarik diri dari kami semua..Hidup dengan suami je..Itupun sebab kami yang sabarkan suaminya..kalau tak dah lama dorang divorce..Itupun dia kata kami yang galakkan suami dia tinggalkannya..Memang gila perempuan nie..

Suami mana yang tahan kalau semua hal rumahtangga nak diceritakan pada Mak dan Ayah, kengkawan dan orang sekeliling, masa tengah baik berpeluk sakan depan orang, bila bergaduh satu dunia nak diberitahunya..Tapi bila cerita dah terbongkar aku dituduhnya menjaja cerita..Dia tak ingat bukan aku sorang tempat dia diajak bercerita..Nasib baik aku ada saksi, dan semua saksi @ pendengar cerita dia berpihak pada aku..Itupun dikatanya aku pandai bermain kata..

Kalau aku pandai bermain kata, suka menjaja cerita kenapa kau masih cari aku setiap kali kau ada masalah dengan suami kau..Kenapa masih ada sms berbaur ugutan kau hantar pada mak dan ayah..sekarang nie dorang masih menyimpan semua sms yang kau hantar tu..Sabar dorang ada hadnya..sekali lagi kau buat pasal dorang akan tunjukkan kat suamikau apa yang kau buat selama nie..dan juga apa yang kau dah buat pada aku..

Aku menjadi menantu kesayangan mak ayah bukan dengan taktik kotor macam kau..aku menjadi diri aku sendiri..Menjadi kakak ipar kesayangan adik2 pun dengan cara yang sama..bukan dengan wang ringgit..bukan dengan harta benda..kerana aku bukan orang berduit macam kau..

Kemaafan sebelum bermulanya Ramadhan..

Bermula hari nie aku sudah mula mengirimkan kata maaf untuk adik beradik ku, adik2 ipar, mak dan ayah mertua dan last sekali esok untuk Ma yang melahirkan aku dan Suamiku.. Saja untuk aku memilih hari terakhir untuk mereka berdua kerana mana tahu sebelum esok aku ada melakukan kesalahan lagi..

Tahun ini SMS dan Email menjadi pengantara antara aku dan mereka semua..

Dan tahun ini juga aku berazam untuk memulihkan kembali hubungan aku dan biras sebelah suamiku..Tambahan pula sebelum nie iaitu sebelum pertemuan kami hujung minggu lepas kami sudah mula hendak berbual-bual, walau tidak serancak seperti hubungan biras yang lain..aku gembira..

Dan hari nie juga aku ada menghantar sms kepadanya yang berbunyi ' Sempena Ramadhan lusa, kkt nak pohon kemaafaan diatas segala kesalahan yg telah kkt buat, samada sengaja atau tidak sengaja..semoga Ramadhan yang kita akan jalani nanti mendapat keberkatan dariNya'..

Tidak lama kemudian sms balasan kuterima darinya iaitu 'ITS HARD TO FORGIVE WHAT U HAVE DONE TO ME'..

Ingin sekali aku menelofon birasku ini tetapi panggilan aku tidak berjawab, dan sms aku yang berbunyi ' I NEED EXPLANATION WHAT I HAVE DONE TO YOU' juga tidak dibalasnya..

Aku sebenarnya kesiankan dia..Hidup hanya dengan suami..Mak ayah sendiri sudah membuangnya..apatah lagi adik beradik..semuanya sudah menjauhkan diri..Ini semua bukan sebab orang lain, ini sebab mulut dia sendiri..dan yang menjadi mangsa aku..sebab aku walau macam mana orang marah sekalipun aku tetap akan datang dekat orang tu sampai dia ok dengan aku..gila ke aku..Apa aku kena buat sekarang..?!

YA ALLAH YA TUHANKU, LEMBUTKAN LAH HATI DIA UNTUK MENERIMA AKU..

Friday, August 6, 2010

Sehari dirimu tiada..

Aku ingin engkau ada disini
menemaniku saat sepi
menemaniku saat gundah

berat hidup ini tanpa dirimu
ku hanya mencintai kamu
ku hanya memiliki kamu

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
aku rindu setengah mati

meski baru satu hari tak bertemu
ku slalu memimpikan kamu
ku tak bisa hidup tanpamu

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
ku tak bisa hidup tanpamu
aku rindu…

Thursday, August 5, 2010

Suami ke penang..

Pagi2 lagi dah bangun siapkan suami yang nak ke penang pagi nie. Pukul 6.45 bertolak dari rumah sebab keta nak kena isi minyak dulu sebelum dia berangkat..kalu nak harapkan aku memang tersadai la keta tu minyak xde, aku mana reti nak isi minyak..bawak tahu la..

Pukul 7.15 dah sampai sekolah dia, kuarkan barang dan aku terus mintak diri nak g opis..Sebenarnya aku tak berapa kuat nak tengok dia naik bas dan melambai-lambai kat aku..nanti aku nangis..so arini tak nak bazirkan airmata aku..aku chow dulu..

Semoga dia selamat pergi dan selamat kembali..

Wednesday, August 4, 2010

Keizinan suami..

Bercakap mengenai keizinan.. samaada keizinan daripada ibu bapa, adik beradik hatta suami seringkali mendapat reaksi yang sama dari semua pihak. Iaitu MESTI. Dahulu sebelum mendirikan rumahtangga aku sering meminta izin dari FAMA sebelum melakukan sesuatu. Dan sekarang pula sudah bergelar isteri kepada seseorang, dia pula menjadi tempat untuk aku memohon keizinan..

Sehari dua ni, banyak benda yang aku mohon dari suamiku..Bermula dari membeli kain ela dari boss, menjadi ahli tupperware, meletak dak pete diluar rumah dan yang terbaru staff outing di Terengganu.

Masa mula2 kawin dulu kami sering berbalah bila benda yang dihajati tidak tercapai..Tapi bila usia perkahwinan kami menginjak ke 6 tahun tidak lama lagi, situasi berkenaan mula berubah. Aku menyedarinya apabila menyuarakan keinginan untuk menjadi ahli tupperware baru2 ni. Bermula dari kata 'tidak boleh', diikuti pula 'suka hati' dan akhirnya sekali ayat power 'abang izinkan' dari mulutnya akhirnya aku berjaya mendaftarkan diri sebagai ahli tupperware.

Begitu juga dengan staff outing nanti. Selepas beberapa kali mencuba, akhirnya pagi tadi selepas sembahyang subuh berjemaah dia mengizinkan aku pergi..Tiada lagi perbalahan kerana aku kini semakin cerdik meladeninya..Tidak lagi menjadi pendesak macam budak2, tiada lagi suara tinggi untuk mencapai apa yang dihajati..Tapi diganti pula dengan rajukan manja tapi tidak lama, muka monyok tapi tidak masam dan akhirnya sekali berdiam diri tapi bercakap..

Rupa-rupanya benda tue semua menjadi perhatian suamiku dalam diam. Yea lah takkan nak tengok bini berkeadaan begini lama2 kan. lagipun benda tu semua masuk akal dan tidak keterlaluan. Sebab tu keizinan diberikan pada aku..Terima kasih 'YA TUHAN' KAU lembutkan hati suamiku..

Saturday (31 July 2010)

Aku kena 'mark' arini sebab ianya tela menjadi 'HARI INI DALAM SEJARAH NEGERI MELAKA'..

Ceritanya begini, arini aku bekerja sebab kena closing account. Maka tinggallah suamiku dan dak pete sekeluarga dirumah..

Sepanjang peninggalan aku diopis, suami ku telah melakukan kerja2 yang sudah lama ditinggalkannya iaitu semenjak kami berpindah kenegeri melaka. Masa kami diklang dulu ada jugak sekali sekala dia membantuku, mungkin sebab waktu kerja dia dulu berlainan dari disini.

Bermula dari menyapu sampah dari 3 bilik, dapur dan akhirnya ruang tamu disertai pula dengan mengemop dan akhir sekali membersihkan aquarium kesayangannya..Dan yang paling aku terkejut dia juga mengeluarkan koleksi bunga aku dari dalam stor dan menghiasi ruang tamu dengan cantik sekali. Sungguh aku berpuas hati dengan hasil kerja tangganya..

Dan arini jugak aku kena potong rambut serta merta sebab dia kata rumah kami dipenuhi dengan rambut aku.. dekat 1 kilo katanya. Dulu kemain suh aku simpan rambut skang terbalik pulak, nie baru satu hari buat kerja rumah..

Itu saja yang aku nak 'mark' kat sini..Kemudian hari bila dia kembali culas untuk menolongku, adalah jugak bukti dan pengubat hati bahawa dia pernah jugak menolong aku walaupun sekali..

Saturday, July 31, 2010

Ayam golek @ Tesco cheng

Selalu kami beli ayam golek kat bukit rambai, tapi kali nie saja nak merasa ayam golek kat tesco nie. Agipun harga dia jauh lebih murah seekor baru RM8.99. Berbanding ngan bukit rambai RM16.00.

Pastu kat tesco ada banyak pilihan, ada percik, blackpaper, berempah dan madu. Kebetulan hari tu ayam golek yang siap dah abis. Jadi kenalah kami tunggu 1/2 jam. Tunggu pun tunggu lah asalkan sedap dan murah. Agipun makan panas2 agi sedap.

Gambar nie aku ambil masa menuggu tu. Saja je snap gambar my hubby banyak2, dia kan skang nie makin lawa lepas berat dah turun nie..





Klinik kerajaan yang lembab nak ******..

Kami ke Klinik Kesihatan Peringgit untuk amik result medical checkup yang telah kami buat dua minggu lepas. Kami sampai kat sana pukul 2.30petang. Lepas ambik no kami tunggu sehingga ke pukul 4petang.No kami masih belum dipanggil. Pukul 4.15petang suami aku dah hilang sabar, dia terus masuk kebilik doc..Nak tahu apa kata doc tu..

Dia kata camni: 'Kami dah nak panggil nie, tunggu abis budak2 nie dulu (budak kolej kejururawatan melaka). Apalagi terus la suami aku ******. Padan muka doc ngan assistant dia tu. Macam tak reti buat keje, macam baru je kerja. Lain kali biar dorang tak wat camni lagi. Giliran tetap giliran, kalu tak baik toksah wat sistem penggiliran. Dengar macam kami tak professional, tapi sesape pun bila kesabaran dah nipis macam2 leh jadi.


Jubah pertama abang..

Sukanya ati dia dapat jubah pertama dari ayahanda tercinta..Nanti kita beli lagi yea, pakai untuk raya pun ok jugak..



Uptown Dataran Pahlawan

Semalam lepas balik dari OT, kami ke uptown dataran pahlawan. Banyak barang yang berkenan macam handbag, beg sandang lelaki, t-shirt, dan kain pasang. Manakala gerai yang mesti kami jenguk dan masuk pulak ialah gerai 'spek mata'. Tapi duit tak bawak banyak, jadi lebih banyak cuci mata dari membeli.

Kat sini 'spek mata' yang berharga RM15.00 diberi pulak percuma satu 'spek mata' yang berharga RM10.00. Maknanya untuk dua2 tu hanya perlu bayar RM25.00..Kami tak beli pun sebab barang macam tak berkualiti dan tak banyak patern baru.

Suami aku dah berkenan ngan t-shit nie..



Beg yang tak jadi beli sebab harga tak berkenan..

Brother's Sale

Semalam ke Brothers sale kat Malim. Banyak barang yang berkenan tapi kewangan tidak mengizinkan dan budget untuk kereta bulan nie pun dah habis malah sedah melebihi budget.

Tapi dek kerana dah berkenan sangat aku belilah juga benda alah nie, 'Neck Pillow'




Yang nie kami punyer..