Our First Baby:

Lilypie First Birthday tickers

My birthday:

My hubby birthday:

How long we have been married:

Wednesday, November 28, 2012

Tangan Faqih masa umo (1Tahun 3 Bulan)

Masa nak membuat benda alah, meroyan kejap anak aku.. Mana la tak meroyan memula kena celup ngan air ais.. pastu lilin.. ulang lagi langkah tu smpi berkali2.. last2 ini la hasilnya..


Memaku dinding

Semalam walaupun ari bekerja, somiku mcm wat derk je dengan kepenatanku. Balik je umah ajak p kedai hardware nak cari paku simen katanya. Ingatkan nak beli je, upenya pas amik anak terus nak memaku dinding..

Cik abe tengah memaku..

Siap suda..


Memaku kat tangga pulak..


 
 

Kat tangga macam xde warna je :(..haha

Dia suda malas.. mood nak balik kelate meronta katanya.. nunggu ibu coti lmbt sangat..

Alahai..

Monday, November 19, 2012

Aliah Qistina @ 1 Tahun 1 Bulan 20 Hari

Pandai tunjuk GG nieh..

Add caption
Umi dia kata gigi qistina jongang.. Pada aku bukan jonggang tapi lebih pada gigi dia besar tu yang nampak macam jongang..

Untuk qistina..

Anak susuan ibu..

Walau nampak Ibu dan Umi sekejap baik sekejap tak
Sayang ibu pada qistina tetap SAMA
Semoga kamu berjaya di dunia dan akhirat
dalam segenap bidang yang dikau ceburi
Amin..

Mood Arini

Ibu kat opis..
Ayah kat rumah diduga selsema dan demam..
Anak kat umah mak xde selera nak makan..
Kat luar hujan dengan lebatnya..
AKU rasa macam nak BALIK AJE.

Wednesday, November 14, 2012

Renovation (Part 3)

Nak wat lanskap sendiri, hope cantik lah. This is our garden at beginning..


Nak kena letak air pancut, batu2 yang wane putih, buai yang jugak wane putih dan bunga dlm pasu yang jugak wane putih..

Renovation (Part 2)

Tiles depan dan autogate:
 
Tarikh dibuat : 15 - 18 October 2012
 





 

Renovation (Part 1)

Musim cuti sekolah bermula minggu nie. Sepanjang cuti sekolah nie banyak program di atur en. somi. Antaranya mengecat rumah, mendeco rumah, membuat lanskap, tanam pokok, dan part paling best tukang jaga rumah sbb sepanjang dua ke tiga minggu pertama nie dapur kami tengah direnovate tuk pasang kitchen cabinet.

Tengah mengemop selepas ruang tamu siap dicat

Melaka Wonderland

We went there for second time but this is first time for our son.

Date going : 11 Nov 2012

Masa : 9.00am - 12.00pm

We are the 1st being here today

ayyyoo never just sit down after walking


This is lizard 'faqih said'

Wif 'mondok'
Orang lain sume tak bawak makanan sbb tak leh wat masuk, tapi kami dgn bangganya wat masuk!! haha. Caranya letak makanan tu sume dlm beg yg mengandungi baju..huhuhu..

Puas dapat masuk dalam tu dengan makanan yang dimasak sendiri. Actually sandwich je, nak beli dlm tu mahal woo.. Memang la ada duit, tapi kalu leh tahan perut tu baiklah beli kat luar je, puas ati mahal tapi banyak!!

Monday, November 5, 2012

Unique

sdg asyik mengulit rencana2 fb, menyusur dan menyelinap di perbincangan2 pages yang tercipta atas topik2 baik yang hebat mahu pun yang bodoh2--
aku terserempak dengan satu page di mana para ibu bapa berbual tentang pencapaian anak.

aku suka page2 yang tidak private.
sbb aku suka pasang mata dan telinga--
...
tengok dan bikin observasi pada bagaimana manusia dewasa ini berfikir.

hehe.
you'd be SURPRISED with what you find.
segala ekstrim ada.
hujah paling bodoh, hujah paling magnificent, hujah paling osstat pesbuk, hujah paling islamik, hujah paling horrific.

semua ada.

tapi yang menarik perhatian aku adalah komen2 dan perbincangan para ibu dan bapa tentang anak2 mereka yang masih belum melakukan apa yang sepatutnya berdasarkan carta pencapaian standard dunia.

"anak saya umur sekian2 masih belum sekian2"
"tumpang tanya, kenapa anak saya masih tak mahu sekian2, sdgkan kazen dia sudah sekian2?"
"oh no mommiesssss, baby saya still tak mau sekian2... waiii?"

honestly.
aku faham perkataan 'concern'.
believe you me-- I UNDERSTAND.

juna sepatutnya dah bergolek dan menyarap.
tapi haram.
xde kilas2 pun tanda dia mau.

maka of course.
aku faham perkataan 'concern'.
cuma aku pilih untuk tak merasanya.

MUNGKIN kerana aku pernah merasa apa yang aku pernah rasa-- kerana itu aku tak peduli milestone itu semua.
having your child, risked to face death,
MAY make you appreciate life MORE than anything else.

bagi aku,
selagi dia masih bernafas, tersenyum dan hidup--
itu sudah cukup.

aku tak boleh cakap banyak2 tentang ini.
sebab aku pasti ramai yang akan marah.
apa pun, maafkan aku.

tapi aku PERLU buka mata2 kita.

all babies are unique.
they all are.
they are miracles worth seeing.

so PLEASE dear parents,
dont be the FIRST jerk in your childrens' lives to judge them. let them take own sweet time. STOP COMPARING your children. raising children is NEVER a competition.

sedih.
kesian.

you judge EVERY step they take.
when they love you for EVERYTHING you are.