Our First Baby:

Lilypie First Birthday tickers

My birthday:

My hubby birthday:

How long we have been married:

Thursday, May 30, 2013

Al Fatihah..

Al fatihah untuk semua umat islam yang telah meninggal dunia..

Allah SWT said, “I have no reward other than Paradise for my believing servant who is patient when I take away one of his beloved from among his companions of the world.”

Narrated by Abu Huraira (Bukhari)


*Balik kampung minggu lepas menyaksikan banyak kehilangan orang2 sekeliling akibat kemalangan.. baca disini.. http://wwwaj601.blogspot.com/2013/05/kemalangan-maut-di-bukit-7-kuala-lipis.html?showComment=1369315012161#c6288838522304631324

Tuesday, May 21, 2013

Jadual Mengepam

Dalam satu hari ada 24 jam. 8 jam kerja, 8 jam di rumah, 8 jam malam.

mulakan mengepam sebaik saja bangun tidur/lepas solat subuh. so lebih kurang gini jadualnya :-

sesi 1 - 6 pagi

sesi 2 - 8/9 pagi
sesi 3 - 10/11 pagi
sesi 4 - 12/1 tengah hari
sesi 5 - 2/3 petang
sesi 6 - 4/5 petang

dapat satu sesi pam 10-15 minit pun jadi. tak perlu menyorok ke mana pun, bersenjatakan shawl/jaket/nursing poncho, pam sambil buat kerja. dah siap pam, masukkan corong dengan botol tu dalam cooler bag, susu perahan masukkan dalam plastik atau botol storage. tak perlu ke pantry tumpang fridge ke apa sebab dalam cooler bag dah standby 3-4 icepack.

balik rumah, uruskan apa patut, susukan anak, sebelah lagi pam, kalau anak boleh bagi kejesama tak usik pam.

malam sebelum tidur, buat lagi satu sesi.

tengah malam bangun, minum air, pergi shi-shi, on fesbuk, buat power pumping, 10 minit kanan, 10 minit kiri, sampai lengkap sejam.

lepas tu baring balik, susukan anak balik.

kena ingat ya, tujuan mengepam adalah untuk menstabilkan bekalan susu dan bukannya untuk membanyakkan susu sepanjang masa. sebab apa? sebab bab banyak mana kita dapat - ini dah jadi urusan Tuhan Yang Maha Kaya. kita kena rajin usaha saja.

tak cukup susu/takut susu takde untuk anak sebab dah pam?

sila buang jauh-jauh pemikiran sedemikian. kenapa?

1. tak ada faedah apa untuk diri sendiri kecuali mempengaruhi pengeluaran susu lantas memberhentikan produksi sebab you are what you think.
2. penyusuan susu ibu konsepnya adalah the more demand you make, the better supply you will make. so maintain demand, maintain la supply. yang penting supply berterusan, BUKANNYA banyak.

tak percaya? sila uji.

pam sampai lembik & bila dipicit dengan jemari pun, takde susu yang keluar. sila bagi anak nenen serta-merta dan lihat apa berlaku.

Craft from my neber

Suke ngan frame baru nie, jatuh pun xpecah..haha

Cantik lak tu :))

Wane dark coklat frame neh..

Hadiah Hari Guru 16 May 2013

Biar gambar berbicara..

Yang pasti tetiap tahun aku la yang paling sebuk dok bukak, dok kira, dok bebel pasal hadiah2 neh..haha

Dok bebel sebab, eehh nape PIBG punyer kocik je tahun nie!! Bole?? kah222..

Yang Tupperware tu from PIBG, Cinonet tengah dari PPKI, Kotak tu dari Badan Pengawas

Ini untuk hadiah sukaneka..
Papepun, terima kasih untuk yang memberi. Tahun depan kasi lagi ea..

Monday, May 20, 2013

Cloth Diaper

I'm using cloth diaper starting today 19 May 2013. Hope will success until end.

My hubby said:

'emm.. duit pampers save, duit susu save, cmni leh la ada anak ramai'

Then i said:

'bolee.. tapi rezeki je takde :( '

Sedeyyy..

We hoping the new baby this year..:))

This is shell

This is fleece


Saya belajar mengendalikan CD nie dari my biras. Thank you a lot my biras..
 
So, rutin sekarang at night basuh CD nie, lepas tu jemur bawah kipas..hehe.
 
Kalau tak pun nak cuba kumpul tuk 3 hari lepas tu baru basuh.
 
Wish me luck!!


Wednesday, May 8, 2013

Doa lembut hati suami


Tuesday, May 7, 2013

Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

Raja Khadijah binti Raja Jusoh

Raja Jusoh bin Raja Daud (Ayoh)

Raja Daud bin Raja Man (Tok Ku)

Raja Bidah binti Raja Mamat (Ma)

Raja Mamat bin Nik Mat (Tok Cik)


Nik Abdul Aziz was born in 1931 to a single father (Tok Kura) who was an aspiring blacksmith in his hometown of Pulau Melaka, being the second eldest of five siblings.
 
[1] His Islamic studies began in pondok schools in Kelantan and Terengganu.
 
[2] He went on to study at Darul Uloom Deoband in Uttar Pradesh, India for five years. He obtained his Bachelor of Arts in Arabic Studies and Master of Arts i...n Islamic jurisprudence from Al-Azhar University, Egypt. During his university studies, he was one of the witnesses and a civilian to have lived in the heat of the Arab-Israeli Conflict.
 
[3] Having returned from Egypt, Nik Aziz began as a teacher at various religious schools in Kelantan, hence his popular nickname "Tok Guru."[2] He is able to converse in Arabic, English, Tamil and Urdu in addition to his native Malay language.
 
*Sayu rasa hati mengingatkan umo Tok Nik da masuk 82 tahun. Bila2 masa boleh meninggalkan bumi allah nie. Adakah lagi orang yang summul macam dia?? ALLAHHUAKHBAR..