Our First Baby:

Lilypie First Birthday tickers

My birthday:

My hubby birthday:

How long we have been married:

Thursday, March 28, 2013

Pesanan tuk diri sendiri :)

Pagi nie terasa nak buat pesanan tuk diri sendiri..

Ps: Dah la.. Jangan shopping online lagi, jamu mata bole :)

Pss: Dah la.. Jangan tengok katalog tupperware lagi, nanti kena beli :)

Psss: Dah la.. Jangan p google mainan faqih lagi, sudah dua bakul kat rumah tu :)

Terdetik nak buat pesanan nie sebab hari nie baru gaji, dan baru saje lunaskan sume hutang piutang yang rutin tu. Lepas da settle sume, tengok balance masih banyak lagii. Ituuuuu yang kena wat pesanan cengini..

Wednesday, March 27, 2013

Puding Caramel

For Caramel Sauce:

2 senduk gula

1/4 cawan air

For Pudding:

1 tin susu cair

1/2 tin susu pekat manis

3 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar tepung kastad

1 sudu kecil esen vanilla

1 bungkus (10g) serbuk agar-agar instant

3 1/2 cawan air

: Cara-cara :

For Caramel Sauce

1. Gunakan pan, masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi keperang-perangan

2. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api

3. Tuangkan caramel sauce kedalam bekas mould pudding anda

For Pudding

1. Ambil mangkuk, masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan degil agar pudding anda cantik (Aku telah mengabaikan step ni thus pudding aku tak berapa nak cantik hehe)

2. Ambil periuk, masukkan bancuhan tepung tadi berserta dengan serbuk agar-agar instant dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih

3. Apabila sudah mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau rata lebih kurang 5 minit dan tutup api

4. Tuangkan pudding dalam bekas mould yang berisi caramel sauce tadi

5. Biarkan di room temperature seketika sebelum masukkan dalam fridge. Voila!


Tuesday, March 26, 2013

Macam mana nak buat anak solat tanpa perlu disuruh

Macam mana nak buat anak solat tanpa perlu disuruh.. dibebel.. dipukul...

Anak perempuan saya umur 12 tahun da...n sangat ‘liat’ nak solat. Satu hari, terlintas di hati nak pantau anak saya solat. Boleh dia hampar sejadah atas lantai je.. tapi tak solat. Bila saya tanya dah solat ke belum, katanya ‘dah’. Saya rasa sangat marah... dah la tak solat... cakap tipu pulak....

Astaghfirullah, adakah ini kafarah atas dosa2 ku..Saya menangis dan saya mohon taubat pada Allah...

Saya dah pukul anak saya, saya dah bebel-bebel, saya dah bagi warning... tapi anak saya tetap tak berubah... susah dan liat nak solat..

Bantulah aku Ya Allah..

Pada satu hari, ada kawan bagitau saya satu cerita. Dia ada pergi ke rumah salah seorang kawan lamanya. Bila azan berkumandang, anak-anaknya terus bergegas bangun untuk solat. Tak perlu disuruh.... Kawan saya ni tanya la macam mana nak buat anak-anaknya solat tanpa perlu disuruh..

Beliau berkata, “sebelum saya berkahwin saya baca doa ni dan saya masih amalkan sampai sekarang”

Sejak dari hari tu, saya tak putus-putus baca doa ni. Saya baca dalam sujud..setiap kali solat dan bila-bila je... doa.. doa.. dan doa....

Alhamdulillah, sejak mengamalkan doa ni, anak perempuan saya yang dulu liat solat dah berubah... solat tak perlu disuruh dah...solat Subuh pun boleh bangun sendiri, tak payah saya kejutkan. Dan alhamdulillah, adik beradik yang lain pun semuanya ikut kakak dioarang.. solat tanpa perlu disuruh..

Ayuh! ajak anak kita solat...

Doanya adalah dalam Surah Ibrahim [14], ayat # 40 (mohon rujuk al-Quran)

Dan Doa adalah ...

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ


"Rabbij 'alni muqeema salaati, wa min Dhurriyyati, rabbana wataqabbal Duaa"

[14:40] Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

InsyaAllah... Jom Amal..
 

Friday, March 22, 2013

Jom borong ESP

1. Kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri
2. Membantu hilangkan parut jerawat di muka.
3. Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih.
4. Menganjalkan kulit dan menganjalkan
kembali payudara yang kendur.
5. Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
6. Menyokong kesihatan imunisasi badan.
7. Mengawal paras kolesterol.
8. Menyokong kesihatan jantung dan prostat.
9. Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu lebih cepat dan banyak
10. Membantu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim menjadikan bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam.
11. Membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum.
12. Untuk yang alami masalah kesuburan, ESP bantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat dan sempurna sekaligus menaikkan tahap kesuburan dan meningkatkan peluang untuk hamil
 

*sesuai semua golongan..

Thursday, March 21, 2013

KEJE PART TIME

==================================================
PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Maklumat lanjut layari:
http://www.jobdirumah.com/ibufaqih

Wednesday, March 20, 2013

Herbalife

Nak cerita cara makan Herbalife macam panjang. Kita tengok gambar je lah ye. A picture worth a thousand words. Kalau ada yang tak clear, boleh tanya ye. Buat customer saya, especially yang berminat nak buat business, sila save gambar ni. Boleh guna untuk ajar customer anda cara makan Herbalife.


Ni untuk lose weight je ye. For health dan untuk maintain weight, ambil Herbalife waktu breakfast je. Untuk nak gain weight, ambil Herbalife setiap kali selepas makan breakfast, lunch dan dinner. Kena ambil semua sekali tau. Mulakan dengan aloe, lepas tu minum teh pula, lepas tu baru ambil shake. Yang penting, makan produk Herbalife kena ada coach. Bila ada coach, coach akan sesuaikan pengambilan produk dengan jadual harian kita. Coach juga monitor pemakanan dan progress kita. Jadi tak semestinya kena ambil produk sebijik macam kat gambar ni. Senang cerita, untuk turun berat badan, kena ganti sarapan dan makan malam dengan Herbalife. Untuk kesihatan, sarapan je makan Herbalife. Untuk naikkan berat badan, makan Herbalife tiga kali sehari selepas makan makanan biasa.

Tuesday, March 19, 2013

Library

Orang cerdik pandai kata kalau nak pupuk anak suke membaca, kat rumah kena sediakan library tuk anak2. Jadi.. inilah cutest library yang kami effort tuk disediakan buat masa nie. Then kalau ada budget lebih nanti, bole masukkan lagi beberapa almari kecik seiring pertambahan buku2 kat rak tu :)
For the time being penoh ngan novel2 ibu.. buku2 faqih cinonet je, xsesuai tuk diletakkan kat sini..huhu

Deko2

Cuti persekolahan minggu depan MESTI diisi dengan perkara2 berfaedah. Especially yang dok umah tu yea... Segala wall kat bilik yang kosong tak berseri tu mintak tolong tatarias secukupnya.
Masterbedroom nie wall dia kalau letak bingkai gambar yang berangkai tiga tu sudah cukup kot, xmo sarat sangat


Bilik anak bujang nie, hanya tambah cat pastu beli tampal2 kartun feveret dia, mesti dia suke nak lepak dalam bilik nie

Bilik tido bawah nie cuma nak letak gambar yang juga tiga berangkai. Maybe pic bunga2 yang old style lebih sesuai. Bilik tetamu aka bilik nenek2 faqih katakan.

 
ITU akan kubitau dengan penuh semangat bila en. hubby bertanya apa yang perlu dia buat cuti sekolah minggu depan nie..heeeeeeee

Monday, March 18, 2013

Testing

Da lewat, penat aku menaip mlm nie pakai pone. Nak cuba jugak watkan satu entry. Malam td berjaya wat tajuk je: Upload Pakai Phone Tajuk kemain tp entry 0 je. Sebabnya aku tak tau naik taip kat mana. Tak kuar tmpt menaipnya. hahaha Kalau bjaya aku baca apa yg aku post mlm ni. Maknanya aku berjaya!

Youngest Sisters Weddings

Dari kiri adik ipar, kak no. 3, no. 2 dan no. 1 ngan anak masing2..

Cuti raya cina 8 February - 12 February 2013 aritu balik kampung for adik bongsu weddings. Nie adik perempuan aku yang satu ayah tapi lain mak.

Nama : Raja Nurul Asyikin binti Raja Jusoh..
Umur : 26 tahun

Suami dia orang terengganu, maka selepas belah kami ritu kami p terengganu la pulak meraikan tuk belah lelaki. Masa belah perempuan ritu pun buat kat rumah mak dia, jadi balik aritu tak penat sangat sebab kami datang tuk makan je, sumenya mak tiri aku dan ayah tiri adik aku yang tolong uruskan kenduri sume.

Nie masa belah lelaki..

Wean Off

Menghampiri setahun 7 bulan menyusukan faqih, tinggal 5 bulan aje lagi nak waen off. Ada rasa tak sabar nak tinggalkan rutin mengepam. Tapi jauh sudut hati rasa sayu pun ada. Terfikir juga nanti bila dah tak bf faqih, akan manja2 macam sekarang ke lagi dia macam sekarang atau dah tak heran kehadiran aku nie.. (lahhh mcm nie puna ku bole fikir)

Sekarang nie kalu mengepam dan dia memang ada disekeliling nie la kerja dia..


Jeng2 dia sudah datang


Tengo tu dia sengaja masukkan tutup botol pastu wat2 la cari kat situ.. so clever!!

Tengok kalu tak perasan tu memang dia tekan suiz yg menyala tu..

Jengah lagi but this time more deeper..kah2

Pastu pintal2 tiub smpi ibu dah tak rasa suck dia..adoii

Da dua tahun nnti mesti ibu rindu time2 macam nie kan faqih :)

Saat ibu berperang ngan faqih gara2 breastpum! so sweet!

CNY Offer!!

Orang lain dok heboh shopping kat JJ, kami shopping kat tesco aje. Kalau nak compare brand memang la kat tesco xde brand baby kiko, mickey dan banyak lagi baby produk lagi tuh. Kat tesco baju baby ada brand FF je. Tapi kalau nak tahu material dia sangat elok. Sedap dipakai siang atau malam. Tak panas dan tak kedut bila dibasuh.

So nie sume apa yang kami shopping aritu..

Sume baju2 faqih je..

Ayah ngan ibu tunggu turn yang tah bila akan sampai yea.. muahhahhha..

Satu Seluar, 2 T-Shirt, 2 Kemeja


Total sume 138.00 bayar cuma 69.00 aje after 50% less
 Jarang sangat tesco wat offer best2 cengini, biasa time CNY je ada.

AFH wif baju baru

Saturday, March 16, 2013

Update pakai pone!

Friday, March 15, 2013

New Born Sekarang



Ahmad Faqih Hilman..

Diusia menjangkau 1 Tahun 7 Bulan minggu depan..

Sudah pandai sebut nama sendiri tanpa pelat... WELLDONE!!

Sudah pandai sebut alif ba ta (tiga huruf jawi nie je)

Sudah pandai sebut A B C D E F (huruf D mesti tertinggal)

Sudah pandai sebut ONE TWO sampai TEN (tapi turn four disebut TAK.. tak tau nape)

Sudah pandai sebut SATU HINGGA TIGABELAS (tapi sampai turn 12 dia skip.. pun tak tau nape)

Sudah kenal semua binatang siap tiru sore dorang..haha

Sudah kenal semua benda sekeliling tapi kalu benda yang dia tak tau dia main belasah je sebut (nie ngikut ayah dia, tak tau pun wat2 tau..adushh)

Sudah tau nama ibu (raja) ayah (iah-singkatan dari diah)pakwe(addin-singkatan dari zainuddin)makwe(celamah-singkatan dari selamah)

*Update nie tuk compare dengan adik beradik faqih nanti.. bukan tuk compare ngan anak orang lain.. seyes aku xsuke nak compare anak aku dengan anak orang lain.. sume budak ada kelebihan masing2 yea. Fullstop.


Dapat duit!!

Seyes aku tak tahu cane orang leh dapat duit dengan tulis blog.

Nak mintak tolong kak nor watkan tutorial tuk saye

SPECIAL tuk saye..

Boleh ke??

Nanti saya jenguk blog akk yea..

Gelak sakan

Arini tetiba aku gelak sakan kat opis.. sume dok nanya apa yg aku gelakkan sambil tengok blog sendiri lak tu. Kang aku cite kang pecah pulak lubang aku..

Hahahahahahahahaha..

Sambung gelak..

Nak tau apa yang aku gelakkan..

Aku rasa dah 2 - 3 tahun jugak aku da de blog sdri nie..

TAPI..

Hari nie..

15 March 2013..

Baru aku tahu ada orang boleh comment apa yang aku dok mengarut dalam nie..

Hahahahahahahahaha..

Sambung lagi gelak..

Jom sama2 gelak PENGKOMEN2 sume..

Cehh.. macam ramai je..dua orang je kot, laki bini lak tu..

Hwuuaaaahhahhaaa..

Budak nie??

Budak yang aku nak ceritakan nie bukan budak lagipun. Dah jadi anak dara dah. Umo 20an.

Budak nie perangai dia pelik sikit. Dia kalau dah baik ngan orang tu, dia sanggup berhabis untuk orang tu. Tak kisah la dari segi masa ke, wang ke, dan apa2 saje la. Baik budaknya, senang nak minta tolong apa2. Masa aku pregnant dulu, dia yang tolong hantarkan ke Hospital Melaka sebab masa tu aku kena attack headache kat opis. Nak bawak kete memang tak larat. Suami aku pulak masa tu ada camping kat johor. Jadi aku memang terhutang budi dengan dia. Baru2 nie pun masa tayar kete aku pancit, dia yang tolong hantarkan ke rumah sementara nak tunggu suami aku datang tukar tayar.

Ok, let's go back pada topik asal entry kali nie. Sekarang nie memang tengah baik dengan aku, dan memang dari dulu pun, cuma kali nie macam ngam la. Tapi dalam masa yang sama dia tengah baik gile pula dengan budak sorang nie. Memang dia jaga mbetul la budak nie. Kalau budak nie ada kat opis memang kejap2 je dia ilang. Kalau pagi bagi sarapan, tengahari pulak sediakan lunch. Tapi secara sorok2 yea. Sebab cerita dorang memang hot aje kat sini. Aku je malas amek port.

Lepas tu pulak, yang buatkan aku sedikit panas nie kalau budak tu cuti dia pun heboh nak cuti, kang balik awal la, half day la, malah kalu amek satu ari el pun penah la. Dah banyak kali kot. Dan benda nie akan jadi masalah pada aku bila si keling tu xleh time apa yang dia buat. Kat depan budak nie kemain dia hangguk, kat belakang pulak cite macam2. Performance down la, Got no work la, I give u much la, dan banyak lagi la. Aku pun dah lupa, memang sengaja lupakan, wat sakit ati je ingatkan.

Aku nak tego budak nie tapi tak tau cara. Budak nie kalau salah tego lain macam penerimaan dia. Aku cuma kesiankan dia, takut diguna2kan oleh orang tu :(

Kenangan berpantang terimbau

Malam tadi kami tido dibilik bawah. Acctually bilik bawah nie tempat tido pertama faqih kat rumah nie. Bilik aku masa dalam pantang. Malam tadi kami berdua tido dalam bilik nie sebab nak temankan huby buat kerja sekolah. Lagipun bilik bawah dan masterbed room takde beza pun, dua2 besar. Cuma bilik atas ada aircond je.

Best jugak tido bilik bawah nie. Lena aku tido walau hanya berkipas. Tapi kipasnya dua yea, kipas syiling dan kipas meja. Mungkin bilik bawah nie akan jadi bilik tido kami buat masa sekarang memandangkan huby ada parttime job skang. Tugas aku cuma temankan dia. Dapat duit nanti leh sama2 enjoy. hahaha

Itu aje la keje aku kan. Yealah nak harapkan shopping pakai duit OT dah tak OT dah skang. Nak ngendeng huby aku banyak2 la pasni..huhu

Friday, March 1, 2013

Welcome March 2013

Sekejapnya masa berlalu, bulan march sudah membuka tirau untuk tahun 2013. March tahun nie nak pecahkan rekod sendiri. Pecahkan rekod xmo dah OT. Banyak faktor yang buatkan aku buat keputusan nie.

Antaranya, sudah malas nak kecik ati setiap kali nak amek signature tuk borang ot. Keling gile tu selalu cari pasal ngan aku. Setiap kali nak sign ot mesti dia mengomel pasal ot skang yang member2 opis aku claims. Kata dia semua orang claims smpi pukul 10 tapi pukul 7 sume orang da balik.Kalu nak mengomel pasal dorang panggillah meeting. Nie tak telinga aku yang kena tadah. Aku yang claims paling lambat sampai kul 7 nie pulak yang nak kena mengadap. BOSANNN..

Lepas tu pulak, bila benda nie aku dah tak tahan, maka terceritalah dengan bos yang kat umah tu. Sudahnya dia buat keputusan tuk aku, iaitu tak payah ot lagi. Setiap hari balik kul 5.00pm. Sabtu dan Ahad dok ghumah berehat.

Kalau diikutkan budget bulanan kami memang cukup kalau aku xot pun. Cuma kalau ada uit ot nie dapatlah aku berbelanja sakan. Tapi fikir punya fikir daripada aku dok makan hati dengar si keling tu membebel lebih baik xpayah shopping!! Hati pun senang dapat tengok anak awal sikit dari kebiasaan, dan hari minggu pula dipenuhi dengan aktiviti2 yang lebih berfaedah.