For
Caramel Sauce:
2
senduk gula
1/4 cawan air
For
Pudding:
1 tin susu
cair
1/2 tin susu pekat
manis
3 sudu besar tepung
jagung
2 sudu besar tepung
kastad
1 sudu kecil esen
vanilla
1 bungkus (10g)
serbuk agar-agar instant
3 1/2 cawan
air
: Cara-cara
:
For Caramel
Sauce
1. Gunakan pan, masak
gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi
keperang-perangan
2. Masukkan air
sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan caramel
sauce kedalam bekas mould pudding anda
For
Pudding
1. Ambil mangkuk,
masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan
kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan degil agar pudding anda cantik (Aku
telah mengabaikan step ni thus pudding aku tak berapa nak cantik hehe)
2. Ambil periuk,
masukkan bancuhan tepung tadi berserta dengan serbuk agar-agar instant dan air.
Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih
3. Apabila sudah
mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau rata
lebih kurang 5 minit dan tutup api
4. Tuangkan pudding
dalam bekas mould yang berisi caramel sauce tadi
5. Biarkan di room
temperature seketika sebelum masukkan dalam fridge. Voila!
No comments:
Post a Comment